Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ

Ο Ντόναλντ Ντακ, μία λευκή πάπια με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ρούχα ναύτη, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της Walt Disney. Τεμπέλης, άτυχος, γκρινιάρης και γκαφατζής, ζει μαζί με τα τρία ανίψια του, τον Χιούι, τον Ντιούι και τον Λιούι.

«Γεννήθηκε» από το πενάκι του Ντίσνεϊ το 1934 κι έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, στην ταινία κινουμένων σχεδίων "The WiseLittle Hen"(«Η μικρή σοφή πουλάδα»), από τη σειρά Silly Symphony.


Το λογότυπο και σκηνή από την ταινία


Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου(σαν σήμερα), εμφανίστηκε για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας στη Silly Symphony με τον ίδιο τίτλο με την κινηματογραφική ταινία, στην έντυπη διασκευή της ταινίας.



Λόγω του ανατρεπτικού χιούμορ και της φλογερής ιδιοσυγκρασίας του, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Ντακ άρχισε ν' ανεβαίνει... Ως το τέλος της δεκαετίας του '40 είχε γίνει ο πιο δημοφιλής ήρωας της Ντίσνεϊ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους. Πριν από το 1941 είχε εμφανιστεί συνολικά σε περίπου 50 ταινίες, ενώ από το 1941 έως το 1961 πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100.

Τον Απρίλιο του 1943 εκδίδεται στις Η.Π.Α., στο μηνιαίο περιοδικό "Walt Disney's Comics and Stories" η πρώτη από μια σειρά ιστοριών κόμικ με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Ντακ

Στην Ελλάδα, περιπέτειες των ηρώων του Ντίσνεϋ είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού "Γέλιο και Χαρά" των εκδόσεων Πεχλιβανίδη, όμως η δημοσίευσή τους διακόπηκε άδοξα όταν ο έλληνας εκδότης έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Μίκυ. Αυτό προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση της Αμερικανικής εταιρείας που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα.


Τον Ιούλιο του 1994 κυκλοφορεί το περιοδικό "Ντόναλντ¨στην Ελλάδα

Η ...εξέλιξη του Ντόναλντ.
Από το πρώτο άσχημο παπάκι στο πασίγνωστο παπί με το ναυτικό σακάκι




Κόμικ




Η γνωστή γκριμάτσα...

Donald duck - donald s golf game - 1938 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου