Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΣΥΡΟΣ

Είχα την τύχη πριν μερικά χρόνια να επισκεφτώ Πάσχα τη Σύρο.
Η Σύρος είναι ένα διαφορετικό νησί. Και αυτό γιατί την πρωτεύουσα Ερμούπολη, τη συνθέτουν δύο εντελώς διαφορετικοί οικισμοί. Χτισμένη πάνω σε δύο λόφους πάνω από το λιμάνι, που κάθε λόφος εκφράζει τη δική του εποχή, ιστορία και ομορφιά. Ο λόφος που στην κορυφή του βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως και ο λόφος με την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.


Η Ερμούπολη με τους δυο λόφους, των "ορθοδόξων" και των "καθολικών"


ο Άγιος Γεώργιος των καθολικών

Τα αρχοντικά νεοκλασικά κτίρια, η πλατεία Μιαούλη και το Δημαρχείο που σχεδίασε ο Τσίλερ, το Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων", που είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, το σεργιάνι στα "Βαπόρια", τη γειτονιά που είχαν τα σπίτια τους οι καραβοκύρηδες είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δίνουν την αρχοντική "πινελιά" στο νησί. Δίκαια λοιπόν ονομάστηκε η "θαλασσινή αρχόντισσα"


το δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη. Το άγαλμα του ήρωα ναυάρχου απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο του δημαρχείου


Το θέτρο "Απόλλων", ανακαινισμένο πλέον, είχε βασική θέση στην κοινωνία της Σύρου από το 1864 μέχρι την Κατοχή, που οι Γερμανοί σχεδόν το κατέστρεψαν ολοκληρωτικά


πρόγραμμα χειμερινής παράστασης 1888 - 89, του θεάτρου "Απόλλων"


"Βαπόρια"


Άποψη του λιμανιού της Σύρας με το μεγάλο συγκρότημα του Τελωνείου


ο Άγιος Νικόλαος, το "καμάρι" της Ερμούπολης

Αξιόλογα προς επίσκεψη επίσης είναι η Κυκλαδική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και το Ιστορικό Αρχείο. Ακόμα, και εδώ είναι και το αξιοπερίεργο, τα νεκροταφεία, αφού αποτελούν ένα έργο τέχνης , μοναδικό στο είδος του. Οι διακοσμήσεις πάνω στις ταφόπλακες δεν έχουν όμοιες τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ και οι ίδιοι οι τάφοι είναι σπάνια αρχιτεκτονήματα. Ταυτόχρονα στο χώρο - Μαυσωλείο, υπάρχουν πολυπληθείς σαρκοφάγοι μεγάλων ταφικών οίκων, προτομές και άλλες γλυπτές παραστάσεις, μικροί ναοί και ανάγλυφες στήλες.
Για τις άλλες περιοχές της Σύρου δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα βήματα της "Φραγκοσυριανής" του Βαμβακάρη. "Θα σε πάρω να γυρίσεις Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησά και Ντελαγκράτσια..."
Εμείς θα πρέπει να προσθέσουμε και Βάρη και Κίνι.
Η Σύρος είναι ο μοναδικός τόπος όπου ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί το Πάσχα και αυτός ήταν ένας λόγος της επίσκεψής μου στο νησί. Άλλωστε και οι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 50 - 50.


επιτάφιος των καθολικών

Μάλιστα έχει καθιερωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι των ορθόδοξων εκκλησιών να συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης με τον επιτάφιο της καθολικής εκκλησίας της Ευαγγελίστριας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναστάσιμες πομπές που καταλήγουν στο ίδιο μέρος για το "Χριστός Ανέστη"
Σκεφτείτε το: μια επίσκεψη στη Σύρο στις διακοπές του Πάσχα είναι απίστευτη εμπειρία...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου