Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΥΔΡΑ

Με μοναδικό τρόπο γιορτάζεται το Πάσχα και στην Ύδρα.

Έτσι κι αλλιώς ήταν πάντα προορισμός των ερωτευμένων, των καλλιτεχνών, των επωνύμων αλλά και όσων αναζητούν ηρεμία, αφού ως γνωστό τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση στο νησί και για να ανακαλύψεις τις ομορφιές του χρειάζεται γερά πόδια, αθλητικά παπούτσια ή έστω μεταφορά με το γαϊδουράκι, το "όχημα" του νησιού.




πανοραμική άποψη της Ύδρας, από γειτονιά της αλλά και από το λιμάνι

Ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη, αμέσως με το που θα φτάσει το πλοίο στο νησί, κάνουν τα επιβλητικά καπετανόσπιτα (Μιαούλη, Τσαμαδού, Κουντουριώτη, Τομπάζη κλπ), τα λευκά καλντερίμια με τα φαρδιά σκαλοπάτια και τα στενά περάσματα που οδηγούν ψηλά στις γειτονιές της Ύδρας, ενώ οι βουκαμβίλιες και οι τριανταφυλλιές "κρέμονται" στους άσπρους τοίχους των σπιτιών.


στην παραλία, οι προμαχώνες με τα κανόνια θυμίζουν στον επισκέπτη τον ενεργό ρόλο της Ύδρας στον καιρό της Επανάστασης


τα επιβλητικά καπετανόσπιτα των Υδραίων δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο.


Η Ι. Μ. Κοίμισης Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και χτίστηκε το 1774. Σήμερα στα κελιά των μοναχών λειτουργούν διοικητικές υπηρεσίες, ενώ στην αυλή υπάρχουν αγάλματα καπεταναίων της Επανάστασης του ' 21

Στον παραλιακό δρόμο βρίσκεται το αρχοντικό Τσαμαδού. Εδώ στεγάζεται η παλιότερη ναυτική σχολή του κόσμου (λειτουργεί από το 1749), σήμερα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Στην παραλία επίσης βρίσκεται και το Ιστορικό Μουσείο .


το κτίριο Τσαμαδού και το Ιστορικό Μουσείο

Το Πάσχα εδώ έχει ιδιαίτερο χρώμα, αφού τα έθιμα είναι συνυφασμένα με τη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα στενοσόκακα είναι αλησμόνητη.
Βέβαια το πιο εντυπωσιακό είναι ο "Θαλασσινός Επιτάφιος" της ενορίας του Αγίου Ιωάννη που περιφέρεται στη συνοικία Καμίνι, δίπλα από τη θάλασσα για να μπει στο τέλος μέσα στο νερό.



η τοποθεσία Καμίνι, γνωστή από την κινηματογραφική ταινία "Οι θαλασσιές οι χάντρες", όπου γυρίστηκε, είναι η τοποθεσία που ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στη θάλασσα.


ο Επιτάφιος μέσα στη θάλασσα. Στη συνέχεια οι άνδρες που τον μεταφέρουν και αφού τον εναποθέσουν στην αμμουδιά θα κάνουν και το πρώτο τους μπάνιο στα αγιασμένα νερά

Ο λόγος, έθιμο από παλιά, για τους σφουγγαράδες του νησιού αλλά και τους ναυτικούς για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς έχοντας ήσυχες θάλασσες στα ταξίδια τους.
Όλοι οι Επιτάφιοι και από τις 4 συνοικίες του νησιού θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι και το θέαμα θα είναι μαγευτικό.
Το βράδυ της Αναστάσεως το λιμάνι φωτίζεται από τα βεγγαλικά ενώ την Κυριακή του Πάσχα έχουμε "μπουρλοτιέρικη" Ανάσταση με το κάψιμο του Ιούδα, με εύφλεκτες ύλες που ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου