Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΛΗΜΝΟΣ - "ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ"

Για δεύτερη χρονιά επισκέφτηκα τη Λήμνο και έμεινα στο ίδιο κατάλυμα που είχα μείνει και την περασμένη χρονιά, αφού ήμουν πολύ ευχαριστημένος ΚΛΙΚ
Κατά την επταήμερη λοιπόν παραμονή μου στο νησί, μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτώ και κάποια άλλα μέρη που δεν είχα προλάβει να "δω" κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου
Πήγα λοιπόν στο Ιερό των Καβείρων, το οποίο οι σύγχρονοι κάτοικοι του νησιού τον ονομάζουν στον πληθυντικό: Καβείρια


Στα Καβείρια Μυστήρια, η μύηση εστιαζόταν κυρίως στα περί γενέσεως και λιγότερο στα περί θανάτου, όπως γινόταν κυρίως στα Ελευσίνια Μυστήρια και είναι γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος άκουγε ώρες ατελείωτες για τις απόκρυφες λατρευτικές εκδηλώσεις των Καβείριων μυστηρίων από τη μητέρα του, Ολυμπιάδα.
Το ιερό της Λήμνου, είναι ίσως το αρχαιότερο γνωστό τελεστήριο στον ελληνικό χώρο, παλαιότερο και από το Σολώνειο τελεστήριο της Ελευσίνας. Καταστράφηκε από πυρκαϊά μάλλον με την εισβολή των Περσών το 512 π.Χ.
Το ελληνιστικό τελεστήριο ήταν κτισμένο στο βόρειο πλάτωμα και είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο. Ορθογώνιο με διαστάσεις 33 x 46.10 μέτρα είναι διπλό σε σχέση με το ιερό της Σαμοθράκης και στην πρόσοψη είχε στοά με 12 κίονες. Χωριζόταν σε τρία κλίτη με δύο σειρές από 4 ιωνικούς κίονες.
Όμως δυστυχώς τίποτε από αυτά δε μπορεί να δει ο επισκέπτης, ούτε καν ερείπια...και όχι μόνο επειδή με το πέρασμα των χρόνων ερημώθηκαν αλλά απλά γιατί ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης φύλακα!!!!!



Έτσι μια ακόμη πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος παραμένει ανεκμετάλλευτη και μια ακόμα περιοχή δυστυχώς πέφτει στην αφάνεια, αφού έτσι ορίζουν οι "πολύξεροι" της ελληνικής κοινωνίας.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και το χαρακτηριστικό σκίτσο - πρόταση(;) που έχουν βάλει κάποιοι στην κλειστή πόρτα του αρχαιολογικού χώρου, προτρέποντας τους τολμηρούς να επισκεφτούν το χώρο και να μην πάει άδικος ο κόπος της επίσκεψής τους...



...βέβαια για κάποια άτομα η συμβουλή μάλλον είναι άτοπη...Και μη χειρότερα...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου