Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ

Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.



Είναι ένα από τα διασημότερα και αναγνωρίσιμα μνημεία παγκοσμίως. Το σύμβολο της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το 1889 και μέχρι το 1930 ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Έχει ύψος 300 μέτρα και ζυγίζει 10000 τόνους!

Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
300 εργάτες δουλέψανε για 2 χρόνια για να κατασκευαστεί ο πύργος
Χρειάστηκαν 15000 σιδερένια τμήματα και 2,5 εκ. πριτσίνια
Αποκλίνει το πολύ 12 εκατοστά στη διάρκεια ισχυρών ανέμων
Το ύψος του διαφοροποιείται έως και 15 εκατοστά ανάλογα με τη θερμοκρασία
Η βαφή του απαιτεί 40 τόνους χρώμα!










Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ένα πολύ ενδιαφέρον τεχνολογικό επίτευγμα.

Η γυναίκα/άντρας - σκίτσο διαβάζει και μιλάει πολλές γλώσσες, καθώς και την Ελληνική.
Επίσης στρέφει το κεφάλι και τα μάτια της/του όπου πάει το ποντίκι.

Γράψτε ότι θέλετε και θα το διαβάσει φωναχτά.


ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ

115 χρόνια από τη στιγμή που ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, γράφοντας ιστορία.

Ο
Σπύρος Λούης γεννήθηκε το 1872 στο Μαρούσι, χωριό τότε κοντά στην Αθήνα.

Η δουλειά του ήταν νερουλάς στα γύρω χωριά. Κατά τη στρατιωτική του θητεία, διακρίθηκε για την ικανότητά του να τρέχει "πιο γρήγορα από άλογο".

Όταν αποφασίστηκε να αναβιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1894, άρχισαν οι προετοιμασίες για την διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ένα από τα αγωνίσματα ήταν ο μαραθώνιος, άθλημα που δεν είχε διοργανωθεί ποτέ μέχρι τότε. Η πρόταση είχε γίνει από τον Γάλλο Michel Bréal, ο οποίος είχε εμπνευστεί από τον άθλο του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη, που είχε διανύσει την απόσταση ξεκινώντας από την πόλη του Μαραθώνα μέχρι στην Αθήνα για να αναγγείλει την νίκη των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα.

Οι Έλληνες ήταν κατενθουσιασμένοι για το νέο άθλημα και αποφάσισαν να οργανώσουν προκαταρκτικούς αγώνες για τους Έλληνες αθλητές που θα ήταν να δηλώσουν συμμετοχή.

Διοργανωτής των προκαταρκτικών ήταν ο συνταγματάρχης του στρατού, Παπαδιαμαντόπουλος, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1893-1895). Ο πρώτος προκαταρκτικός, που ήταν συγχρόνως και ο πρώτος Μαραθώνιος αγώνας, διοργανώθηκε στις 22 Μαρτίου. Νικητής ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος με 3 ώρες, 18 λεπτά. Ο Λούης συμμετείχε στους δεύτερους προκαταρκτικούς, δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Παπαδιαμαντόπουλος που θυμόταν τον Λούη για την αντοχή του στο τρέξιμο, τον είχε πείσει να δηλώσει συμμετοχή, και ο Λούης διέσχισε την τελική γραμμή στην πέμπτη θέση, πίσω από το νικητή Δημήτριο Δεληγιάννη.

Στις 10 Απριλίου 1896 (ή στις 29 Μαρτίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν τότε σε χρήση στην Ελλάδα), ο Μαραθώνιος ήταν να πραγματοποιηθεί.

O συνταγματάρχης του στρατού, Παπαδιαμαντόπουλος, έδωσε το σήμα εκκίνησης στον Μαραθώνα. Δεκατρείς δρομείς από την Ελλάδα και τέσσερις αθλητές από άλλα έθνη έλαβαν μέρος.

Ο Γάλλος Albin Lermusiaux που είχε πάρει και χάλκινο στα 1500 μέτρα μπήκε νωρίς μπροστά και προηγείτο. Στο Πικέρμι ο Λούης σταμάτησε σε ένα καφενείο και ζήτησε να πιει ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας ότι θα τους φτάσει και θα τους προσπεράσει όλους πριν από το τέλος.

Μετά το 32ο χιλιόμετρο, ο Lermusiaux κατέρρευσε από την εξάντληση. Το προβάδισμα ανέλαβε τώρα ο Αυστραλός Teddy Flack που πρωτύτερα είχε πάρει μετάλλιο στα 800 και 1500 μέτρα. Ο Λούης άρχισε να ελαττώνει την απόσταση, μέχρι που και ο Αυστραλός, που δεν ήταν συνηθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις, κατέρρευσε μερικά χιλιόμετρα αργότερα, αφήνοντας το τελικό προβάδισμα στον Λούη

Εν τω μεταξύ, στο στάδιο, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, ειδικά επειδή ένας αγγελιοφόρος με το ποδήλατο είχε βιαστεί να φέρει την είδηση ότι ο Αυστραλός προηγείτο. Ξαφνικά έφτασε και ένας άλλος αγγελιοφόρος που τον είχε στείλει κάποιος αστυνόμος μόλις ο Λούης μπήκε μπροστά, και ανήγγειλε ότι ένας Έλληνας ήταν πρώτος στον αγώνα δρόμου. Οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να πανηγυρίζουν και να τον παροτρύνουν φωνάζοντας «Έλληνα, Έλληνα!»

Ο Λούης μπήκε στο στάδιο, όπου τον υποδέχτηκε ο λαός μαζί με δυο πρίγκιπες, τον κατοπινό διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και τον κερνούσαν κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά πασχαλινά, πορτοκαλάδα και άλλα δώρα.

Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα. Δεν ξέρουμε αν τελικά τα πήρε όλα αυτά τα δώρα. Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό.»
Ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Μετά τους Ολυμπιακούς γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου. Έζησε μια ζωή ήρεμη, εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.

Ο Σπύρος Λούης, ένας απλός άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και ειδική εκπαίδευση, που πάντα φορούσε την ελληνική εθνική ενδυμασία, έγινε μύθος. Πολλοί συγγραφείς τού αφιέρωσαν ποιήματα και ύμνους και ο Τύπος τον ανακήρυξε ήρωα. Σήμερα τ' όνομά του έχει μείνει έκφραση παροιμιώδης, που δείχνει τη ζωντάνια αυτού του μύθου.

Παρά τη δόξα που απέκτησε μετά τους Αγώνες, η ζωή του ήταν δύσκολη. Δούλευε σκληρά για να κερδίσει τα προς το ζην και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με την υγεία της γυναίκας του. Οδηγήθηκε ακόμη και στη φυλακή, καταδικασμένος άδικα για πλαστογραφία, αλλά το ευρύ κοινό συνέχισε να τον υποστηρίζει. Σύντομα, η δικαιοσύνη αναγνώρισε το λάθος της και τον απελευθέρωσε.

Ο Λούης πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο ως επίσημος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, μεταφέροντας το Ολυμπιακό σύμβολο της χώρας του, τον κότινο, ένα στεφάνι αγριελιάς. Αυτή ήταν και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση. Πέθανε το 1940, αφήνοντας πίσω του έναν ισχυρό μύθο που ξεπέρασε την εν ζωή του φήμη.


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δείτε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο σκηνές από εορτασμό 25ης Μαρτίου του 1955, 1965, 1971 και 1974 με σπάνιες σκηνές - ντοκουμέντα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Ποιες ήταν οι σημαίες - λάβαρα της ελληνικής επανάστασης μέχρι σήμερα; ΚΛΙΚ
Πώς πέθαναν γνωστοί αγωνιστές της επανάστασης του 1821; ΚΛΙΚ


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΝΟΙΞΗ(2)

Σήμερα.... η πρώτη ημέρα της άνοιξης

Μπορεί ο καιρός να μη βοηθάει, όμως η αρχή της άνοιξης είναι γεγονός για το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Η εαρινή ισημερία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, σηματοδότησε την έναρξη της νέας -και πιο όμορφης για τους περισσότερους- εποχής. Αστρονομικά λοιπόν ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.
Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου.


Τζιουζέπε Αρτσιμπόλντο (Giuseppe Arcimboldo), Άνοιξη, 1573.

Η αλλαγή των εποχών καθορίζεται από τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο που εξαρτώνται από τη θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.
Στις ισημερίες -όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη- η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του. Η μέρα, που έχει φθάσει στη μικρότερη διάρκειά της στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει μετά να μεγαλώνει σιγά-σιγά (μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή) και σταδιακά με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι την εαρινή ισημερία (οπότε η επόμενη μέρα είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από την προηγούμενη).
Μετά την εαρινή ισημερία -οπότε μέρα και νύχτα έχουν περίπου ίση διάρκεια- η μέρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με αργό πια ρυθμό, ώσπου στο θερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της μέρας φτάνει στο μέγιστο σημείο της και από τότε αρχίζει σιγά σιγά να μικραίνει. Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στον Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στον Νότιο Πόλο.
Με βάση το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε καθιερώσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας, η εαρινή ισημερία έφθανε κάθε χρόνο 11 λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα το έτος 1500 η ισημερία να λάβει χώρα στις 11 Μαρτίου. Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ο πάπας Γρηγόριος 13oς εισήγαγε το 1582 το λεγόμενο πλέον Γρηγοριανό ημερολόγιο, που είναι ακριβέστερο.


Εικόνες Άνοιξης

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΤΟ "ΠΗΔΗΜΑ" ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

Ας πάμε μια βόλτα στο Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας.

Εδώ βρίσκεται το «Πήδημα του Αγγέλου» - Salto Angel, ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου
(Περίπου 1000 μ., 18 φορές υψηλότερος από τον Niagara).
Το μέρος αυτό είναι μοναδικό μέρος και υπάρχει εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια.
Το πάρκο αυτό ανήκει στα έξι μεγαλύτερα και πλουσιότερα παγκόσμια μνημεία της φύσης
… η ομορφιά του είναι πολύ μαγευτική …



Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΔΟΥΛΕΙΕΣ...

Ίσως αν δουλεύουμε έτσι οι "μεγάλοι" να είναι ευχαριστημένοι...και με πολύ λίγα χρήματα βέβαια...εννοείται...

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Αν και δεν το πιστεύετε συνέβη το 1919.
Η φωτογραφία που ακολουθεί έδειχνε μιά καμπάνια υπέρ της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ το 1919.
Μιά ομάδα εξοργισμένων γυναικών κρατά ένα πλακάτ στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε..
"Τα χείλη εκείνα που θα δοκιμάσουν αλκοόλ δεν θα δοκιμάσουν τα δικά μας!"


Δείτε τες καλά και ας είμαστε ειλικρινείς..



Ποιος ... θα σταμάταγε το πιοτό?????

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ;

Ποια εικόνα σας εκφράζει αυτή τη στιγμή; Μια εικόνα, χίλιες λέξεις λένε...

φιλία


υπομονή


σωτηρία


συμπαράσταση


σεβασμός


πόνος


ο καλύτερος φίλος


μουσική


μοναξιά


θλίψη


θεϊκό άγγιγμα


η ελπίδα που φεύγει...


αποχωρισμός


αθωότητα


αγάπη

«Ζωή δεν είναι να περιμένεις να σταματήσει η βροχή.Είναι να μάθεις να χορεύεις κάτω από τη βροχή!»

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ...ΘΕΑ

Βρίσκονται στον 103ο όροφο του πύργου Sears στο Σικάγο, ενός από τα ψηλότερα κτίρια της Αμερικής.
Αποτελούμενα αποκλειστικά από γυαλί και με ύψος που ξεπερνά τα 400 μέτρα, η θέα της πόλης που προσφέρουν πραγματικά κόβει την ανάσα.
Τα μπαλκόνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά αφού μπορούν να κρατήσουν βάρος 4,5 τόνων αλλά χρειάζεται αρκετή τόλμη για να κάνει κανείς το πρώτο βήμα. Σίγουρα δεν είναι για όσους έχουν υψοφοβία.







Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ

Η περιοχή Derweze στην έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Ενώ πραγματοποιούσαν γεωτρήσεις το 1971, οι γεωλόγοι που αποκάλυψαν τυχαία μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη με φυσικό αέριο. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου κατέρρευσε, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα με διάμετρο περίπου 70 μέτρα (η πόρτα προς την κόλαση). Για να αποφευχθούν οι διαρροές δηλητηριώδους αερίου (δεν υπήρχε η τεχνογνωσία της σημερινής εποχής), οι υπεύθυνοι αποφάφισαν να βάλουν φωτιά στο αέριο. Οι γεωλόγοι θεώρησαν ότι η φωτιά θα σβήσει σε λίγες μέρες, αλλά, αν και έχουν περάσει σχρδόν 40 χρόνια, συνεχίζει να καίει εώς σήμερα! Οι ντόπιοι έχουν ονομάσει το σπήλαιο «πόρτα προς την κόλαση».
Μπορεί να ακούγεται σαν οικολογικό έγκλημα, αλλά επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καύση είναι ασφαλέστερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον από την απελευθέρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, καθώς το μεθάνιο είναι ένα σχετικά ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Το θέαμα πάντως είναι αναπανάληπτο, ειδικά το βράδυ. Μπορεί το σπήλαιο να μην οδηγεί στην κόλαση, αλλά αν η κόλαση υπάρχει μπορεί κάπως έτσι να είναι η …είσοδος.







Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Τρεις φωτογραφίες, μια παρουσίαση και ένα βίντεο που δείχνουν το ανυπολόγιστο και απίστευτο μέγεθος της καταστροφής...



Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Πρόκειται για την πόλη Ishinomaki




Δείτε από δορυφόρο πώς ήταν πριν και πώς μετά οι περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

ΚΛΙΚ


Στην μέση κάθε φωτογραφίας έχει μια μπάρα που μπορείτε να την μετακινήσετε αριστερά - δεξιά...
και βλέπετε την πλήρη καταστροφή...

ΚΛΙΚ

Εδώ απλά περάστε από πάνω τον κέρσορα και σύρετε τον

ΒΟΑΣ - ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ = 0-1!!

Ο βόας ως γνωστό, είναι μη δηλητηριώδες φίδι.



Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό bos, που σημαίνει "βους, αγελάδα" και βασίζεται στον αρχαίο μύθο ότι οι βόες κυνηγούν αγελάδες και τις σφίγγουν μέχρι θανάτου. Το στόμα και το σώμα του βόα έχουν μεγάλη διασταλτικότητα.



Αυτό επιτρέπει στο ερπετό να καταπίνει ολόκληρη την τροφή του. Τα περισσότερα είδη έχουν έναν λειτουργικό αριστερό πνεύμονα, ο οποίος σε πολλά είδη είναι μεγαλύτερος κατά τα τρία τέταρτα από το δεξιό. Το ζώο συλλαμβάνει τη λεία του με ενέδρα και αφού την τυλίξει γύρω από το σώμα του, που έχει μεγάλη δύναμη, τη σφίγγει μέχρι πνιγμού, σπάζοντας τα οστά του θύματος. Στη συνέχεια το φίδι καταπίνει την τροφή ολόκληρη.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Να όμως και μια περίπτωση που βόας δαγκώνει, αφού φαίνεται δεν αντέχει...στον πειρασμό του στήθους μιας πορνοστάρ...

Η είδηση είναι αληθινή και το βίντεο σοκάρει. Ενας βόας δάγκωσε το στήθος από σιλικόνη ενός μοντέλου και λίγα λεπτά αργότερα πέθανε από δηλητηρίαση!!!!

Το περιστατικό συνέβη στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια φωτογράφησης. Το μοντέλο που ονομάζεται Orit Fox έπαιζε με ένα φίδι και μάλιστα προσπαθούσε να το φιλήσει. Κάποια στιγμή όπως φαίνεται και στο βίντεο ο βόας δάγκωσε το στήθος της κοπέλας.

Όσοι βρίσκονταν δίπλα της έτρεξαν να το απομακρύνουν. Όμως το δάγκωμα ήταν τόσο δυνατό που τα δόντια του φιδιού τρύπησαν το εμφύτευμα της σιλικόνης.

Το μοντέλο και γνωστή πορνοστάρ του Ισραήλ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για αντιτετανικό ορό ενώ το φίδι πέθανε σύμφωνα με τους γιατρούς από δηλητηρίαση σιλικόνης.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ


1500 π.Χ. Αιγύπτια, με λινή πουκαμίσα, περούκα και κοσμήματα σε λαιμό και χέρια


400 π.Χ. Ελληνίδες με λινό χιτώνα και ορθογώνιο ιμάτιο. Ιμάτιο φορούσαν και οι άντρες.


Βυζάντιο (4ος αι. μ.Χ.) Αυτοκράτειρα με μεταξωτό ένδυμα, διάδημα στο κεφάλι με πολύτιμες πέτρες


16ος αιώνας. Μακρύ φόρεμα και πολύτιμοι λίθοι


19ος αιώνας. Μακριά φούστα και γάντια, ποστίς στα μαλλιά


1920. Κοντά φορέματα και κάλτσες στο χρώμα του δέρματος, μπούκλες στα μαλλιά


1940. Ταγέρ, τσάντα και καπέλο με αντρικό στυλ. Εμφανίζεται και το παντελόνι κυρίως για οικονομία στις κάλτσες...


1960-70.
Γεωμετρικά σχέδια εμπνευσμένα από τη μοντέρνα τέχνη



Σύγχρονη εμφάνιση.
Αθλητικό κυρίως στυλ




Σύγχρονη εποχή. Σακάκι και μίνι φούστα με πιέτες