Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΟΙ "ΔΙΔΥΜΕΣ" ΕΚΛΟΓΕΣ 1963 ΚΑΙ 1964

Ένα σενάριο "δίδυμων" εκλογών που υπάρχει πιθανότητα να ξαναδούμε στις μέρες μας...

Δείτε στο παρακάτω βίντεο - ντοκουμέντο στιγμές από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Διακρίνονται τη στιγμή που ψηφίζουν: ο Σπύρος Μαρκεζίνης, αρχηγός του κόμματος των Προοδευτικών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, ο Γεώργιος Παπανδρέου, αρχηγός της Ένωσης Κέντρου καθώς και καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Χορν, η Αλίκη Βουγιουκλάκη κ. ά.



Νικητής των εκλογών είχε αναδειχθεί η Ένωση Κέντρου με ποσοστό 42, 04% και 138 έδρες.
Ακολούθησε η ορκωμοσία στα Ανάκτορα της νέας κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Μή θέλοντας όμως να κυβερνήσει με τις ψήφους της ΕΔΑ, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται στις 30 Δεκεμβρίου 1963. Ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964.
 Στο παρακάτω βίντεο - ντοκουμέντο των εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 1964 διακρίνεται ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου να φτάνει με αμάξι σε εκλογικό κέντρο και κόσμος να τον χειροκροτεί. Ψηφίζει και παρακολουθεί τη διαδικασία των εκλογών.


Η Ένωσις Κέντρου πέτυχε σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηματισμός (52,72% και 171 έδρες). Στις 18 Φεβρουαρίου 1964 ορκίστηκε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου στο Τατόι λόγω της ασθένειας του Βασιλιά Παύλου Α΄. Ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν τη Δικτατορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου