Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (4)

Η πιο όμορφη οροφή

 

 η οροφή και η διάσημη λεπτομέρεια της οροφής


Ο Γκαίτε κάποτε έγραψε: «Όποιος δεν έχει δει την Καπέλα Σιξτίνα, δεν μπορεί να σχηματίσει επαρκή ιδέα του τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος». 
Αμέτρητοι ειδικοί περιγράφουν το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου ως καθοριστικό σημείο στην ιστορία της τέχνης. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.
 
 Το πιο ωραίο ιστορικό κτίριο
 
 
Είναι κλισέ αλλά εξίσου ειλικρινές το να επιλέξεις το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ως το πιο όμορφο ιστορικό κτήριο του κόσμου. Όποιος θεωρεί υπερεκτιμημένο αυτό το επιβλητικό μαρμάρινο οικοδόμημα μάλλον δεν το έχει δει ποτέ. Μοιάζει να λαμπιρίζει από ζωή. Τα υλικά του είναι γεμάτα αγνότητα, η τέχνη του ασύγκριτη και η ιστορία του συγκινητικά ρομαντική. 
Ο διάσημος Ινδός ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ το περιέγραψε ως «ένα δάκρυ που κύλισε λαμπερό στο πρόσωπο της αιωνιότητας».
 
Η πιο ωραία μάσκα 
 
 «Ήταν ένα θέαμα που ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα και κανείς ποτέ δεν είχε ονειρευτεί πως θα δει». Αυτό είπε ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, του πιο εκπληκτικού ενταφιασμένου θησαυρού που ανακαλύφθηκε ποτέ.
Από όλα τα ανεκτίμητα ευρήματα που εκτίθενται πλέον στο Μουσείο του Καΐρου, το πιο μεγαλειώδες είναι αναμφισβήτητα η μάσκα του. Φτιαγμένη από ατόφιο χρυσάφι και στολισμένη με πολύτιμους λίθους, η μάσκα του Τουταγχαμών είναι ένα από τα εξαίσια αριστουργήματα που φτιάχτηκαν ποτέ από χρυσό.
 
Ο πιο ωραίος υπόγειος σιδηρόδρομος
 
 
Οι υπόγειοι σιδηρόδρομοι δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάνεις συζήτηση περί ομορφιάς. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί σταθμοί που κόβουν την ανάσα του επιβάτη – συνήθως με φουτουριστική διακόσμηση . Θα δώσουμε την ψήφο μας σε ένα παράδειγμα της παλιάς σχολής. 
Οι σταθμοί του Μετρό της Μόσχας (πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1930) πρέπει να είναι οι πιο φανταχτερά διακοσμημένες στάσεις του κόσμου. Τεράστιοι πολυέλαιοι, γύψινα ταβάνια, καμάρες και τοίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι, σε κάνουν να νιώθεις πως την επόμενη στιγμή οι επιβάτες θα αρχίσουν επιτόπου να χορεύουν βαλς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου