Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Είναι ο εφιάλτης όλων τα καλοκαίρια. Έτσι και εγώ πριν λίγο, σκότωσα ένα κουνούπι, αφού βέβαια μου "άδειασε" το αίμα μου πρώτα...
Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. 




Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Μερικές προνύμφες από κάποια είδη κουνουπιών τρέφονται με άλλα κουνούπια ή άλλα μικρά έντομα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω.

 Προνύμφες κουνουπιού

Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του. Ανάλογα με την ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα.
Δείτε στο παρακάτω εκπληκτικό βίντεο τη στιγμή ακριβώς που ένα κουνούπι ρουφάει το αίμα. Προσέξτε πώς κοκκινίζει και μεγαλώνει η κοιλιά του, δείτε πώς φαίνεται η προβοσκίδα του...

 

Να και ένα κουίζ σχετικό με κουνούπι:

"Ένα κουνούπι πετά σε ένα μπαρ στο Λονδίνο στις 12 η ώρα το βράδυ. Στις 12 και ένα λεπτό, σκοτώνουν το ίδιο κουνούπι στη Σαχάρα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;;;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου